Propunerea legislativa vizeaza completarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Aceasta a fost adoptata miercuri de Senat, cu amendamente, in calitate de prima Camera sesizata, ceea ce inseamna ca, pentru a se aplica, trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.
Cheltuielile cu forta de munca efectuate in programele ce au ca scop angajarea temporara a somerilor, pentru lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale, vor fi subventionate de stat, conform proiectului de act normativ.
Subventiile vor veni atat din bugetul asigurarilor pentru somaj, cat si din alte surse si se vor aplica pentru:
  • serviciile publice de refacere si intretinere a infrastructurii, de ecologizare si de realizare a unor lucrari edilitare, organizate de autoritatile publice locale, de firme private sau organizatii neguvernamentale;
  • serviciile sociale ce includ activitati de ingrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autoritatile publice locale, organizatii neguvernamentale si alte organisme.
Subventiile vor fi acordate angajatorilor carora li se vor atribui contracte, pe o perioada de cel mult 12 luni pentru fiecare somer angajat cu contract de munca pe perioada determinata de cel mult 12 luni.
In ceea ce priveste cuantumul lunar al subventiei, proiectul prevede ca pentru fiecare somer angajat se va acorda:
  • 70% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR), in perioada 1 aprilie - 31 octombrie;
  • valoarea ISR plus contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, in perioada 1 noiembrie - 31 martie.
Nota: In prezent, valoarea ISR este de 500 de lei.
"Subventiile (...) se acorda angajatorilor, inclusiv societatilor comerciale si regiilor autonome de interes local sau judetean, din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu respectarea reglementarilor aplicabile in domeniul ajutorului de minimis", scrie in document.
Totusi, prevederea referitoare la reglementarile privind ajutorul de minimis nu se va aplica daca subventiile vor fi acordate autoritatilor administratiei publice locale.
Conform initiatorului, in acest fel somerii vor fi angajati cu contract de munca si vor primi un salariu in loc sa aiba parte doar de ajutorul de somaj sau de venitul minim garantat. Totodata, aceste persoane vor capata vechime in munca pentru perioadele lucrate.

Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de act normativ. Pentru a se aplica, acesta trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.