joi, 16 aprilie 2015

Curtea Europeană de Justiție a decis: TIMBRUL DE MEDIU ESTE DISCRIMINATORIU !

Curtea Europeană de Justiţie a hotărât că timbrul de mediu instituit de Guvernul României este discriminatoriu, având în vedere că cei care reînmatriculează o maşină ce a fost înmatriculată deja în perioada 2007 - 2013 sunt scutiţi de la achitarea timbrului de mediu, în timp ce pentru maşinile înmatriculate după 2013 toţi proprietarii au fost obligaţi să achite taxa auto.

  La începutul acestei săptămâni, Curtea Europeană de Justiție a decis că timbrul de mediu instituit de Guvernul României este discriminatoriu, judecătorii reclamând faptul că pentru mașinile second-hand înmatriculate între 1 ianuarie 2007 și 1 ianuarie 2013, taxa este zero, iar pentru mașinile înmatriculate după această perioadă, proprietarii au fost obligați să achite timbrul de mediu.
Instanța europeană s-a pronunțat la solicitarea Curții de Apel Brașov, în speța unui bărbat care a cumpărat o mașină din Spania, iar statul român i-a solicitat achitarea timbrului de mediu pentru înmatriculare.
Potrivit adevarul.ro, bărbatul a reclamat faptul că, pentru o mașină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. Problema este că, în perioada 2007 - 2013, taxa auto a fost schimbată de mai multe ori pentru că nu era conformă cu legislația Uniunii Europene. La un moment dat, din pricina miilor de procese pierdute în instanță, Guvernul chiar a hotărât rambursarea sumelor colectate ilegale de la cei care și-au înmatriculat mașini la mâna a doua în perioada respectivă.
Ulterior, din anul 2013, Guvernul României a decis ca taxa auto, "rebotezată" între timp în "timbru de mediu" să fie zero pentru mașinile pentru care s-a achitat deja taxa la prima înmatriculare pentru evitarea dublei taxări.
Totuși, Curtea Europeană de Justiție a decis că scutirea de la plata timbrului favorizează vânzările de mașini second-hand și descurajează importurile de vehicule similare din alte state ale Uniunii Europene, lucru interzis de legislația europeană.
Pentru rezolvarea problemei, Guvernul are la dispoziție două soluții, printre care se numără chiar eliminarea taxei. Totuși, cum toate Guvernele din 2007 și până în prezent au menținut taxa auto în vigoare, ba chiar au majorat-o, singura soluție ar fi ca guvernanții să elimine scutirea impusă în 2013, astfel încât, toți cei care preiau mașini înmatriculate în perioada 2007 - 2013 și le reînmatriculează vor fi obligați să achite, din nou, pentru aceeași mașină, taxa timrului de mediu.

Sursa Reporter NTV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs