duminică, 15 februarie 2015

Noi plante rare aclimatizate de Stațiunea de cercetare legumicolă Buzău

  Două noi specii necultivate până în prezent în România, Lophanthus anisatus, plantă provenită din Asia Mică, și Sideritis scardica, celebrul Mursalski chai, cultivat în Munții Balcani, au fost aclimatizate recent în țara noastră de cercetătorii Stațiunii de cercetare legumicolă Buzău.
  Dr. ing. Costel Vânătoru, șeful Laboratorului de Ameliorare si Conservarea a biodiversității din cadrul stațiunii din Buzău susține că cercetătorii au elaborat deja tehnologia de cultură și, totodată, s-au produs și primele cantități de semințe care vor fi distribuite promoțional solicitanților din România.
'Lophanthus anisatus, cunoscută în medicina naturista tibetană ca planta care menține tinerețea, cu efecte anti-îmbătrânire, poate fi folosită ca planta meliferă, aromatică, are numeroase proprietăți medicinale, contribuie la sporirea imunitatii organismului prin conținutul ridicat de antioxidanți și uleiuri estențiale specifice', a declarat vineri, pentru AGERPRES, sursa citată.
Cea de-a doua plantă aclimatizată, Sideritis scardic, celebrul Mursalski chai, a fost adusă din zona Munților Balcani din Bulgaria. 'Pe lângă aroma sa deosebită, aceasta prezintă proprietăți anti-inflamatorii, gastroprotective, stimulează sistemul circulator, prezintă un conținut ridicat de flavonoizi, antioxidanți cât și elemente ca fier, potasiu, magneziu, zinc, sodiu și uleiuri volatile, motiv pentru care institute prestigioase din străinătate cercetează această plantă pentru prevenirea și tratarea Alzheimerului', a mai spus șeful Laboratorului de Ameliorare si Conservarea a biodiversității din cadrul Stațiunii de cercetare legumicolă Buzău.
Stațiunea de cercetare din Buzău are o îndelungată tradiție în aclimatizarea și ameliorarea unor specii rare, de-a lungul timpului fiind aclimatizate castravetele amar, kiwano, Cichorium latifolium, Luffa cilindrica, Momordica cochinchinensis și altele.

Sursa Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

introduceti comentariul dvs